Najlepsze przepisy na chleb razowy w piekarniku

Chleb razowy jest jednym z najzdrowszych artykułów spożywczych, które można jeść. Istnieje wiele korzyści z jedzenia chleba razowego i jest to jeden z najbardziej popularnych przepisów na całym świecie.

Chleb razowy jest połączeniem mąki rafinowanej i mąki pełnoziarnistej. Ma więcej błonnika i składników odżywczych niż biała mąka.

Jeśli szukasz najlepszych przepisów chleba razowego to czytaj dalej, bo tutaj dostaniesz najlepsze przepisy na chleb razowy w piekarniku.

1. Chleb razowy cynamonowy (Wholemeal Cinnamon Bread)

Składniki:

1/4 szklanki ciepłej wody.

1 łyżka drożdży

2 filiżanki mąki pełnoziarnistej

1 1/2 łyżki cynamonu

1 jajko

1/2 szklanki roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Umieść ciepłą wodę i drożdże w misce i dobrze wymieszaj. Pozostaw na 5 minut. Dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto przez 10 do 15 minut. Przełóż je do wysmarowanej tłuszczem miski i pozwól mu wyrosnąć przez 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (180 stopni C).

Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem 8-calowej foremki do bochenków i wstaw do piekarnika. Piec przez 40 do 50 minut, do uzyskania złotego koloru.

2. Razowy chleb bananowy

Składniki:

1 dojrzały banan

1 jajko

3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

1/4 szklanki oleju rzepakowego

1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Obierz i zetrzyj banana, następnie dodaj jajko i dobrze wymieszaj. Dodaj resztę składników i dobrze je wymieszaj.

Nasmaruj 8-calową patelnię do bochenków i przelej do niej ciasto. Piec przez 45 do 55 minut, aż wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.

3. Razowe ciasto cytrynowe do herbaty

Składniki:

1 filiżanka mąki pszennej pełnoziarnistej

1/2 szklanki skrobi kukurydzianej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru granulowanego

1/2 szklanki cukru pudru

1 jajko

1/4 filiżanki oleju rzepakowego

Skórka i sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F (190 stopni C). Nasmaruj 8-calową okrągłą tortownicę i oprósz ją mąką. Przesiać suche składniki i dobrze je połączyć.

Ubij jajko i dodaj olej oraz skórkę z cytryny i dobrze je wymieszaj. Połączyć mokre i suche składniki.

Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy i piec przez 35 do 45 minut, aż wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.

4. Chleb razowy miodowo-orzechowy

Składniki:

2 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1/2 filiżanki rozdrobnionych niesolonych surowych migdałów

1/2 filiżanki rozdrobnionych niesolonych surowych orzechów laskowych

1/2 filiżanki rozdrobnionych niesolonych surowych orzechów włoskich

1/2 filiżanki rozdrobnionych niesolonych surowych nasion słonecznika

1/2 filiżanki rozdrobnionych niesolonych surowych nasion sezamu