Chleb razowy jest jednym z najzdrowszych artykułów spożywczych, które można jeść. Istnieje wiele korzyści z jedzenia chleba razowego i jest to jeden z najbardziej popularnych przepisów na całym świecie.
Chleb razowy jest połączeniem mąki rafinowanej i mąki pełnoziarnistej. Ma więcej błonnika i składników odżywczych niż biała mąka.
Jeśli szukasz najlepszych przepisów chleba razowego to czytaj dalej, bo tutaj dostaniesz najlepsze przepisy na chleb razowy w piekarniku.
1. Chleb razowy cynamonowy (Wholemeal Cinnamon Bread)
Składniki:
1/4 szklanki ciepłej wody.
1 łyżka drożdży
2 filiżanki mąki pełnoziarnistej
1 1/2 łyżki cynamonu
1 jajko
1/2 szklanki roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Umieść ciepłą wodę i drożdże w misce i dobrze wymieszaj. Pozostaw na 5 minut. Dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto przez 10 do 15 minut. Przełóż je do wysmarowanej tłuszczem miski i pozwól mu wyrosnąć przez 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (180 stopni C).
Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem 8-calowej foremki do bochenków i wstaw do piekarnika. Piec przez 40 do 50 minut, do uzyskania złotego koloru.
2. Razowy chleb bananowy
Składniki:
1 dojrzały banan
1 jajko
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Obierz i zetrzyj banana, następnie dodaj jajko i dobrze wymieszaj. Dodaj resztę składników i dobrze je wymieszaj.
Nasmaruj 8-calową patelnię do bochenków i przelej do niej ciasto. Piec przez 45 do 55 minut, aż wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.
3. Razowe ciasto cytrynowe do herbaty
Składniki:
1 filiżanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru granulowanego
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1/4 filiżanki oleju rzepakowego
Skórka i sok z 2 cytryn
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F (190 stopni C). Nasmaruj 8-calową okrągłą tortownicę i oprósz ją mąką. Przesiać suche składniki i dobrze je połączyć.
Ubij jajko i dodaj olej oraz skórkę z cytryny i dobrze je wymieszaj. Połączyć mokre i suche składniki.
Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy i piec przez 35 do 45 minut, aż wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.
4. Chleb razowy miodowo-orzechowy
Składniki:
2 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 filiżanki rozdrobnionych niesolonych surowych migdałów
1/2 filiżanki rozdrobnionych niesolonych surowych orzechów laskowych
1/2 filiżanki rozdrobnionych niesolonych surowych orzechów włoskich
1/2 filiżanki rozdrobnionych niesolonych surowych nasion słonecznika
1/2 filiżanki rozdrobnionych niesolonych surowych nasion sezamu