Jabłka to najlepsze owoce do jedzenia, ponieważ zawierają antyoksydanty, które pomagają zwalczać złe skutki działania wolnych rodników. Jabłka są pełne witaminy C i błonnika. Pomagają również utrzymać poziom cukru we krwi w równowadze. Oto lista 10 najlepszych przepisów na jabłka.
1. Pudding z jabłek
Składniki
– ½ szklanki przecieru jabłkowego
– ¼ szklanki wody
– 1/3 szklanki mleka
– ½ łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki brązowego cukru
– ¼ szklanki posiekanych orzechów
Sposób:
Wymieszaj wszystkie składniki razem. Następnie przenieś je do naczynia do pieczenia. Piec w temperaturze 350 stopni przez 30 do 40 minut.
2. Chipsy jabłkowe
Składniki
– 1 jabłko
– 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka cynamonu
– ¼ filiżanki miodu
– sól
– woda
– Posiekane orzechy
– Cynamon
– Cukier puder
Metoda:
Umyj jabłko. Następnie pokrój je na plasterki. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 375 stopni przez 15 do 20 minut.
3. Sałatka jabłkowo-żurawinowa
Składniki
– 2 szklanki mieszanej zieleni
– 1 czerwone jabłko
– 1 gruszka
– 1 filiżanka żurawiny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1/4 filiżanki orzechów włoskich
– 1/4 filiżanki suszonej żurawiny
– 1/4 filiżanki niebieskiego sera
– 1/4 filiżanki świeżej pietruszki
– 1/4 filiżanki selera naciowego
– 1/4 filiżanki czerwonej cebuli
– 1/4 filiżanki połówek orzechów włoskich
– Sól
– Pieprz
– Cytryna
– Miód
– 1/4 szklanki nasion słonecznika
Metoda:
Umyj mieszankę zieleni. Pokrój jabłko, gruszkę i żurawinę. Wymieszaj je razem z resztą składników. Następnie przenieś do miski do serwowania.
4. Dżem jabłkowo-żurawinowy
Składniki
– 1/2 szklanki niesolonego masła
– 1 1/2 szklanki cukru
– 1/4 filiżanki soku pomarańczowego
– 1/4 filiżanki cydru jabłkowego
– 1/4 filiżanki suszonej żurawiny
– 1/4 filiżanki rodzynek
– 1 łyżka cynamonu
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 1 łyżeczka goździków
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 1/4 szklanki soku z cytryny
Sposób:
Połącz wszystkie składniki razem. Przełóż do rondla, gotuj przez 10 do 15 minut na średnim ogniu.
5. Masło jabłkowe
Składniki
– 1 funt przecieru jabłkowego
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżka cynamonu
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki imbiru
– 1/4 łyżeczki goździków
– 1/4 łyżeczki kardamonu