10 najlepszych przepisów na jabłka

Jabłka to najlepsze owoce do jedzenia, ponieważ zawierają antyoksydanty, które pomagają zwalczać złe skutki działania wolnych rodników. Jabłka są pełne witaminy C i błonnika. Pomagają również utrzymać poziom cukru we krwi w równowadze. Oto lista 10 najlepszych przepisów na jabłka.

1. Pudding z jabłek

Składniki

– ½ szklanki przecieru jabłkowego

– ¼ szklanki wody

– 1/3 szklanki mleka

– ½ łyżeczki cynamonu

– 2 łyżki brązowego cukru

– ¼ szklanki posiekanych orzechów

Sposób:

Wymieszaj wszystkie składniki razem. Następnie przenieś je do naczynia do pieczenia. Piec w temperaturze 350 stopni przez 30 do 40 minut.

2. Chipsy jabłkowe

Składniki

– 1 jabłko

– 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka cynamonu

– ¼ filiżanki miodu

– sól

– woda

– Posiekane orzechy

– Cynamon

– Cukier puder

Metoda:

Umyj jabłko. Następnie pokrój je na plasterki. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Rozłóż na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 375 stopni przez 15 do 20 minut.

3. Sałatka jabłkowo-żurawinowa

Składniki

– 2 szklanki mieszanej zieleni

– 1 czerwone jabłko

– 1 gruszka

– 1 filiżanka żurawiny

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– 1 łyżka octu balsamicznego

– 1 łyżeczka musztardy Dijon

– 1/4 filiżanki orzechów włoskich

– 1/4 filiżanki suszonej żurawiny

– 1/4 filiżanki niebieskiego sera

– 1/4 filiżanki świeżej pietruszki

– 1/4 filiżanki selera naciowego

– 1/4 filiżanki czerwonej cebuli

– 1/4 filiżanki połówek orzechów włoskich

– Sól

– Pieprz

– Cytryna

– Miód

– 1/4 szklanki nasion słonecznika

Metoda:

Umyj mieszankę zieleni. Pokrój jabłko, gruszkę i żurawinę. Wymieszaj je razem z resztą składników. Następnie przenieś do miski do serwowania.

4. Dżem jabłkowo-żurawinowy

Składniki

– 1/2 szklanki niesolonego masła

– 1 1/2 szklanki cukru

– 1/4 filiżanki soku pomarańczowego

– 1/4 filiżanki cydru jabłkowego

– 1/4 filiżanki suszonej żurawiny

– 1/4 filiżanki rodzynek

– 1 łyżka cynamonu

– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

– 1 łyżeczka goździków

– 1/2 łyżeczki soli

– 1/2 łyżeczki skórki z cytryny

– 1/2 łyżeczki imbiru

– 1/4 szklanki soku z cytryny

Sposób:

Połącz wszystkie składniki razem. Przełóż do rondla, gotuj przez 10 do 15 minut na średnim ogniu.

5. Masło jabłkowe

Składniki

– 1 funt przecieru jabłkowego

– 1/2 szklanki brązowego cukru

– 1 łyżka cynamonu

– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

– 1/2 łyżeczki imbiru

– 1/4 łyżeczki goździków

– 1/4 łyżeczki kardamonu