Zdrowe i pyszne przepisy dla diabetyków

Dla osoby chorej na cukrzycę bardzo ważne jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi, ponieważ jeśli ma on niekontrolowany poziom cukru we krwi, to stanie się chory. Kiedy je jedzenie, jego poziom cukru we krwi wzrasta, a następnie spada i jeśli poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki, wtedy osoba staje się słaba.

Ale dla kontroli poziomu cukru we krwi trzeba zrobić dietę równowagi. Jedzenie owoców, warzyw, białka i węglowodanów jest najlepszym sposobem na utrzymanie poziomu cukru we krwi w kontroli.

Jestem pewien, że słyszałeś słowo 'gluten’ i większość z nas nie wie o tym. Cóż, w przypadku, gdy nie wiesz, czym jest gluten, pozwól, że ci o nim opowiem. Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, jęczmieniu i życie. Białka znajdujące się w tych pokarmach nazywane są prolaminami.

Jeśli osoba cierpi z powodu problemów trawiennych to prolaminy obecne w żywności mogą powodować problemy. Kiedy jesz żywność zawierającą gluten to prolaminy są trawione przez żołądek i wchodzą do krwiobiegu.

Prolaminy przechodzą przez ścianę jelita i docierają do wątroby, gdzie są przechowywane w postaci glikogenu. Jeśli prolaminy są przechowywane w wątrobie, to mogą powodować cukrzycę.

Teraz, wracając do pytania, jakie są najlepsze przepisy dla diabetyków? Oto najsmaczniejsze przepisy, które będą Ci się bardzo podobać.

Bezglutenowy sernik

Składniki:

2 szklanki mąki bezglutenowej (użyłam mieszanki mąki ryżowej i migdałowej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 filiżanka mleka migdałowego

1/3 szklanki masła

4 jajka

1 łyżka ekstraktu z wanilii

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 400 F i wyłóż 12-calową patelnię springform kawałkiem papieru pergaminowego.

Utrzeć masło z cukrem.

Dodać jajka po jednym na raz i dobrze wymieszać.

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.

Dodaj mleko migdałowe i dobrze wymieszaj.

Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 25 do 30 minut.

Wyjmij sernik z piekarnika i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

Pokrój w plastry i podawaj.

Chleb serowy

Składniki:

1/2 szklanki maślanki

1 1/4 szklanki mąki

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki proszku do pieczenia

1/4 filiżanki niesolonego masła

Instrukcje:

Rozgrzać piekarnik do 350 F i natłuścić 9 x 5-calowy loaf pan.

Ubij maślankę i mąkę w dużej misce.

Dodaj sól, proszek do pieczenia i roztopione masło do mieszaniny maślanki.

Wymieszaj do połączenia.

Wlej ciasto do przygotowanej formy.

Piec przez 50 minut, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w środek chleba wyjdzie czysta.

Ostudź całkowicie i pokrój w plastry.