Przepisy na przekąski z ryb: Smaczne i bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na swoje zdrowie i starają się wprowadzać do swojej diety produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Jednym z takich produktów są ryby, które są bogate w kwasy omega-3. Dlatego warto sięgnąć po przepisy na przekąski z ryb, które nie tylko są smaczne, ale także korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na przekąski, które wykonane są na bazie ryb.
- Sałatka z tuńczyka i fasoli
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka czerwonej fasoli
- cebula
- ogórek
- pomidor
- sałata lodowa
- sos winegret
Sposób przygotowania:
-
Tuńczyka odsączyć z zalewy i połączyć z odsączoną czerwoną fasolą.
-
Cebulę, ogórka i pomidora pokroić w kostkę.
-
Sałatę podzielić na liście.
-
Wszystkie składniki wymieszać razem.
-
Dodać sos winegret i dokładnie wymieszać.
-
Carpaccio z łososia
Składniki:
- filet z łososia
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- kapary
- starty parmezan
Sposób przygotowania:
-
Łososia pokroić na cienkie plastry.
-
Polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
-
Oprószyć solą i pieprzem.
-
Posypać startym parmezanem i kaparami.
-
Kanapki ze śledziem
Składniki:
- śledź matjes
- cebula
- ogórek
- majonez
- chleb
Sposób przygotowania:
-
Śledzia odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
-
Cebulę i ogórka również pokroić w drobną kostkę.
-
Wszystkie składniki połączyć razem.
-
Na chlebie rozsmarować majonez i nałożyć masę śledziową.
-
Roladki z wędzonego łososia
Składniki:
- wędzony łosoś
- ser feta
- świeży szpinak
Sposób przygotowania:
-
Ser fetę pokroić w paseczki.
-
Szpinak dokładnie umyć i osuszyć.
-
Kawałek wędzonego łososia posmarować serem feta i nałożyć liść szpinaku.
-
Całość zawinąć w rulonik.
-
Krewetki w sosie curry
Składniki:
- krewetki
- mleko kokosowe
- pasta curry
- czosnek
- cebula
- olej
Sposób przygotowania:
-
Czosnek i cebulę posiekać.
-
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić czosnek i cebulę.
-
Dodać krewetki i smażyć przez kilka minut.
-
Dodać mleko kokosowe i pastę curry.
-
Gotować na wolnym ogniu przez około 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.
-
Sałatka z warzywami i wędzoną makrelą
Składniki:
- makrela wędzona
- marchew
- seler naciowy
- rzodkiewki
- ogórek kiszony
- majonez
- jogurt naturalny
- musztarda
- dill
Sposób przygotowania:
-
Warzywa pokroić w drobną kostkę.
-
Makrelę pokroić w plasterki.
-
W misce połączyć majonez, jogurt, musztardę i koperek.
-
Dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
Składniki:
- ciasto francuskie
- filet z łososia
- świeży szpinak
- ser feta
- jajka
- śmietana kremówka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie rozwałkować i wyłożyć nim formę.
- Na ciasto położyć posiekanego szpinaku, pokrojonego łososia i pokruszoną fetę.
- Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Wlać masę jajeczną na ciasto.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.
Podsumowując, przekąski z ryb mogą być nie tylko smaczne, ale także korzystne dla naszego zdrowia. Bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rybach wpływają korzystnie na pracę serca oraz układu nerwowego. Warto wprowadzić te przepisy do swojej diety i cieszyć się zdrowymi przekąskami.