Najlepsze przepisy na wegańskie zupy: Sycące dania pełne warzyw
Zupy są nie tylko doskonałym sposobem na rozgrzanie w chłodne dni, ale także stanowią pełnowartościowy posiłek, bogaty w witaminy i składniki odżywcze. Dla osób będących na diecie wegańskiej, znalezienie smacznych i sycących zup może być prawdziwym wyzwaniem. W tym artykule przedstawiamy najsmaczniejsze przepisy na wegańskie zupy, które z pewnością zaspokoją Twoje podniebienie i dostarczą niezbędne składniki odżywcze.
- Zupa krem z dyni i ciecierzycy
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- Sok z 1/2 limonki
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
-
Dynię kroimy na większe kawałki i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut, aż mięknie.
-
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
-
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy cebulę i czosnek przez kilka minut.
-
Dodajemy przyprawę curry i smażymy jeszcze przez chwilę.
-
W rondlu umieszczamy ugotowaną dynię, ciecierzycę oraz smażoną cebulę i czosnek.
-
Całość blendujemy na gładki krem.
-
Dodajemy sok z limonki oraz sól i pieprz do smaku.
-
Podgrzewamy zupę i podajemy z posiekaną natką pietruszki.
-
Zupa z soczewicą i warzywami
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą.
-
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
-
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na nim czosnek oraz por przez kilka minut.
-
Dodajemy mielone kumin i kolendrę, mieszamy.
-
Do gotującego się bulionu dodajemy soczewicę, marchewkę, pietruszkę, smażone warzywa oraz sól i pieprz do smaku.
-
Gotujemy zupę przez około 20 minut, aż soczewica i warzywa będą miękkie.
-
Zupę blendujemy na gładki krem lub zostawiamy z warzywami w kawałkach.
-
Podajemy z kromkami chleba i posiekaną natką pietruszki.
-
Sycące dania z ziemniakami i brokułami
- Zupa krem z ziemniaków i brokułów
- Ziemniaki z brokułami w sosie czosnkowym
- Zupa gulaszowa na bazie buraków
Składniki:
- 2 duże buraki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka mielonego kuminy
- 1 puszka pomidorów
- 1 litr bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-
Buraki, cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
-
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy cebulę i czosnek przez kilka minut.
-
Dodajemy papryki i kuminę, mieszamy.
-
Do garnka dodajemy smażoną cebulę i czosnek, buraki, pomidory oraz bulion warzywny.
-
Gotujemy zupę przez około 30 minut, aż buraki będą miękkie.
-
Zupę blendujemy na gładki krem lub zostawiamy z warzywami w kawałkach.
-
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
-
Podajemy z kawałkami chleba lub kluskami lane.
-
Kremowa zupa z kalafiora i orzechów
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła roślinnego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-
Kalafiora kroimy na różyczki, cebulę i czosnek siekamy.
-
Na patelni rozgrzewamy masło roślinne i smażymy cebulę i czosnek przez kilka minut.
-
Dodajemy kalafiory i smażymy jeszcze przez chwilę.
-
Do garnka dodajemy kalafiory, cebulę, czosnek oraz bulion warzywny.
-
Gotujemy zupę przez około 20 minut, aż kalafiory będą miękkie.
-
Orzechy nerkowca blendujemy na gładką masę i dodajemy do gotowej zupy.
-
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
-
Podajemy z kromkami chleba i posiekanymi orzechami.
-
Kremowa zupa z papryki i pomidorów
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 litr bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-
Papryki i pomidory kroimy w większe kawałki, cebulę i czosnek siekamy.
-
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy cebulę i czosnek przez kilka minut.
-
Dodajemy papryki, pomidory, oregano, słodką paprykę wędzoną oraz sól i pieprz do smaku.
-
Smażymy warzywa przez kilka minut.
-
Do garnka dodajemy smażone warzywa oraz bulion warzywny.
-
Gotujemy zupę przez około 30 minut, aż papryki i pomidory będą miękkie.
-
Zupę blendujemy na gładki krem lub zostawiamy z warzywami w kawałkach.
-
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
-
Podajemy z kawałkami chleba lub grzankami.
-
Zupa minestrone
- Minestrone to tradycyjna włoska zupa warzywna, która doskonale sprawdzi się jako danie główne. Składniki są dowolne, najważniejsze, aby były one świeże i pełne smaku. Oto kilka propozycji składników, które możesz dodać do zupy minestrone:
- Fasola czerwona
- Makaron
- Szpinak
- Kapusta
- Marchewka
- Seler
- Pomidory
- Cebula
- Czosnek
- Natka pietruszki
Wykonanie:
- Fasolę gotujemy w osobnym garnku.
- Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek.
- Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, smażone cebulę i czosnek, pomidory i bulion warzywny.
- Gotujemy zupę przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dodajemy ugotowaną fasolę i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Podajemy z posiekaną natką pietruszki i kawałkami chleba.
Mamy nadzieję, że te przepisy zachęcą Cię do eksperymentowania z wegańskimi zupami. Smaczne, sycące i pełne warzyw dania nie tylko będą doskonałym posiłkiem, ale także przyczynią się do Twojego dobrego samopoczucia i zdrowia.