Najlepsze przepisy na przekąski dla wegan: Smaczne i roślinne

Często myślimy, że przekąski dla wegan to po prostu sałatki z warzywami. Jednak prawda jest taka, że możliwości jest o wiele więcej! Dzisiaj przedstawiamy Wam najsmaczniejsze i najbardziej roślinne przepisy na przekąski dla wegan. Zapraszamy do jedzenia zdrowo, smacznie i przede wszystkim roślinnie!

Przepisy na przekąski dla wegan:

  1. Hummus z warzywami

Podstawowy przepis na hummus jest bardzo prosty. Wystarczy zmiksować razem ugotowane ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, tahini, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dla dodatkowego smaku można dodać także odrobinę papryki. Hummus podajemy ze świeżymi warzywami, takimi jak marchewka, seler czy ogórek. Zero mięsa, a pełnia smaku!

  1. Koktajl z awokado i bananem

Koktajle są doskonałym wyborem na przekąskę dla wegan. Koktajl z awokado i bananem to prawdziwa bomba witaminowa! Wystarczy zmiksować razem awokado, banan, mleko roślinne, sok z limonki i odrobinę miodu. Można także dodać kilka plasterków ananasa, aby dodać dodatkowego smaku.

  1. Batony energetyczne z daktylami

Batory energetyczne to idealna przekąska dla wegan, którzy potrzebują szybkiej dawki energii. Wystarczy zmiksować razem daktyle, orzechy, nasiona chia i kakao. Z masy formujemy batony i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Są pyszne, a do tego pełne zdrowych składników!

  1. Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Jednak tym razem przygotowujemy je w wersji wegańskiej. Do miski wrzucamy starte ziemniaki, posiekany szpinak, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i formujemy placki. Smażymy na patelni z minimalną ilością oleju. Placki podajemy z sosem jogurtowym lub ketchupem.

  1. Guacamole z nachosami

Guacamole to idealna przekąska dla wegan na imprezy. Wystarczy zmiksować razem awokado, sok z limonki, posiekany pomidor, posiekany czerwony cebulę, posiekany czosnek, świeżą kolendrę, sól i pieprz. Guacamole podajemy z chrupiącymi nachosami i już mamy pyszną przekąskę gotową!

  1. Sałatka z tofu, ogórka i pomidora

Sałatka to zawsze dobry wybór na lekką przekąskę. Wersja z tofu, ogórkiem i pomidorem to doskonały zestaw smaków. Wystarczy pokroić tofu w kostkę, podsmażyć na patelni i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i pomidory oraz ulubione zioła. Całość polewamy sosem winegret i mamy pyszną przekąskę gotową!

  1. Pizzowe roll-upy

Chyba każdy kocha pizzę, prawda? Ale czy wiecie, że można jeść ją także w wersji wegańskiej? Wystarczy przygotować ciasto na pizzę z mąki pszennej, drożdży, oleju, wody i soli. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, a następnie smarujemy je sosem pomidorowym. Na każdy kawałek ciasta układamy ulubione warzywa (np. pieczarki, paprykę, cebulę, oliwki) i posypujemy drobno pokrojonymi ziołami. Następnie zwijamy ciasto w roladkę i kroimy na kawałki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. I voilà! Mamy pyszne i wegańskie pizzowe roll-upy!

Jak widzicie, przekąski dla wegan mogą być tak samo smaczne i różnorodne, jak te mięsne. Wybierając roślinne przepisy, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale także dbamy o planetę. Przygotujcie te przepisy we własnym domu i odkryjcie nowy, wegański świat smaków!