Pumpkin pie jest najsmaczniejszym i tradycyjnym deserem Ameryki, więc nie jest źle powiedzieć, że ciasto z dyni jest sercem Ameryki. W Ameryce ciasto z dyni jest sezonowym deserem i dlatego przepis jest regularnie aktualizowany, ale co z ludźmi, którzy nie mieszkają w Ameryce?
Teraz porozmawiajmy o najczęstszym cieście w Indiach, czyli o cieście dyniowym. Jest to bardzo popularny deser, którym można się cieszyć w prawie każdym zakątku kraju.
Tak więc, jeśli myślisz o zrobieniu ciasta z dyni, to nie trać czasu. Po prostu postępuj zgodnie z poniższym przepisem i ciesz się smakiem ciasta dyniowego.
Składniki:
– 2 filiżanki puree z dyni
– 1 jajko
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu w proszku
– 1 łyżeczka imbiru w proszku
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 szklanki mleka odparowanego
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1/2 szklanki masła
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
– 3 filiżanki wody
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 łyżki stołowe przyprawy do ciasta z dyni
– 1/4 filiżanki posiekanych orzechów włoskich
– 1/3 szklanki gęstej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F.
2. Nasmaruj 9-calową patelnię typu springform i oprósz ją mąką.
3. W dużej misce połącz masło, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, sól, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia.
4. Dodaj dynię, odparowane mleko, imbir, cynamon i brązowy cukier. Dobrze wymieszać, a następnie dodać mąkę.
5. Wlej masę do przygotowanej patelni.
6. Piec przez 40 do 45 minut lub do momentu, gdy nóż włożony w środek wyjdzie czysty.
7. Ostudzić przez 15 minut przed usunięciem boków.
8. Udekoruj bitą śmietaną i posiekanymi orzechami.
9. Podawać schłodzone.
Wnioski:
Jeśli planujesz zrobić ciasto dyniowe w swojej kuchni to możesz uzyskać najlepszy smak ciasta dyniowego używając wyżej wymienionych składników. Więc, spróbuj i zobacz różnicę.