Składniki:
Baza sernikowa.
1 filiżanka sera ricotta
1/2 szklanki cukru
2 jajka
Kilka kropli ekstraktu z wanilii
Kilka kropli kremu winnego
1 łyżka mąki
Kilka kropli barwnika spożywczego
Lody
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C).
Nasmaruj głębokie szklane naczynie do pieczenia masłem lub sprayem do gotowania.
Umieść warstwę folii aluminiowej na górze naczynia do pieczenia.
Wymieszaj składniki podstawy sernika razem w misce.
Wciśnij na dno naczynia do pieczenia i piecz przez 15 do 20 minut.
Ostudzić i przenieść do lodówki.
Dodaj pożądaną ilość lodów.
Użyj plastikowego noża lub szpatułki, aby rozprowadzić lody na serniku.
Na wierzchu ułóż warstwę wiórków czekoladowych lub mini marshmallows.
Pozwól, aby ciasto zmiękło w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
Przełóż do zamrażarki, aż będzie gotowe do podania.
Podawaj ciasto schłodzone i udekorowane bitą śmietaną i truskawkami.
Smacznego!
Wariacje:
Cream Cheese:
Zamiast sera ricotta można użyć serka śmietankowego.
Truskawkowy:
Dla sernika truskawkowego, zastąp ekstrakt waniliowy aromatem truskawkowym.
Dekoracja:
Możesz dodać świeże pokrojone truskawki i bitą śmietanę.