Marchewki są jednym z superfoods, które można cieszyć się w każdym sezonie. Istnieje wiele odmian dostępnych na rynku, ale nie będziemy o nich mówić.
Oto kilka prostych i skutecznych wskazówek, jak gotować i jeść marchewki:
Gotuj za pomocą szybkowaru
Gotowanie warzyw i owoców za pomocą szybkowaru jest najłatwiejszym sposobem. Szybkowar tworzy środowisko wysokiego ciśnienia, w którym jedzenie gotuje się szybciej, a także zachowuje składniki odżywcze.
Używaj ich w sałatkach
Jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez ludzi podczas gotowania warzyw jest używanie zbyt dużej ilości wody. Kiedy gotujesz warzywa w tym samym garnku, kończysz dodając do nich wodę i stają się one mdłe.
Lepiej jest ugotować warzywa z niewielką ilością soli i trzymać je w misce przez pół godziny. Pomoże to w zachowaniu ich składników odżywczych.
Podawaj je na surowo
Surowe marchewki są znane ze swoich zdrowych korzyści i mogą być podawane na różne sposoby, takie jak sałatki, soki lub smoothie.
Spróbuj nowych warzyw
Jeśli nie jesteś zaznajomiony z warzywami i owocami, to musisz spróbować nowych. Nie musisz ich gotować raz po raz, ponieważ warzywa mają dobry smak.
Wnioski:
Mam nadzieję, że podobały Ci się te łatwe sposoby gotowania i jedzenia marchwi. Jestem pewna, że będziesz cieszyć się tymi warzywami nawet wtedy, gdy są gotowane lub jedzone na surowo.