Czy kiedykolwiek słyszałeś o pigwie? Nie, jest to bardzo powszechny owoc, który jest uprawiany w regionie śródziemnomorskim. Jest to rodzaj pomarańczowego owocu, który wygląda jak gruszka, a jego kolor jest żółtawy. Smak pigwy jest słodko-kwaśny, a owoce są pyszne do jedzenia. Pigwa jest najczęściej spożywana w Azji i Europie.
Pigwa jest nie tylko spożywana w formie gotowanej, ale można się nią również cieszyć w postaci lodów, ciast i przetworów. Istnieją różne rodzaje przepisów na pigwę dostępne w Internecie, ale większość z nich jest wykonana ze świeżych owoców, więc będziesz musiał kupić pigwę z rynku.
Oto lista kilku pysznych przepisów z pigwy, które nie tylko zadowolą Twoje kubki smakowe, ale także sprawią, że będziesz zdrowszy:
1. Zupa z pigwy i marchewki
Składniki:
1 filiżanka pigwy
2 średniej wielkości marchewki
1/2 szklanki cebuli
1 łyżeczka soli
Woda
Sól
Masło
Olej do gotowania
Sposób:
Obierz i pokrój pigwę w kostkę.
Pokrój marchewkę na małe kawałki.
Obrać i drobno posiekać cebulę.
Umieść wszystkie składniki w szybkowarze i dodaj odpowiednią ilość wody.
Zamknąć pokrywę i gotować mieszankę przez 15 do 20 minut.
Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Szybkowar ostygnie automatycznie.
Podawać na gorąco.
2. Ciasto z jabłek i pigwy
Składniki:
1 filiżanka pigwy
1 filiżanka jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki stołowe mąki
odrobina cukru
1/4 szklanki wody
3 jajka
1/4 szklanki masła
Metoda:
Pokrój pigwę i jabłka na małe kawałki i umieść je w misce.
Dodaj sok z cytryny, cynamon, gałkę muszkatołową i mąkę.
Dobrze wymieszaj.
Następnie dodaj wodę i ponownie wymieszaj.
Oddziel jajka i ubij żółtko.
Dodaj ubite jajko do masy i wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
Nasmarować blachę do pieczenia.
Dodaj do niej łyżkę masła.
Na dno blachy do pieczenia wlać 1/4 szklanki wody.
Wlej masę do blachy i piecz przez 40 do 45 minut.
Wyjmij z piekarnika.
Pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Pokrój ciasto i podawaj.
3. Dżem z pigwy i granatu
Składniki:
1 filiżanka pigwy
1 filiżanka granatu
1 filiżanka cukru
1/2 szklanki wody
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
Metoda:
Pokrój pigwę na małe kawałki i umieść ją na patelni.
Dodaj wodę i przykryj patelnię.
Gotuj pigwę przez 10 do 15 minut.
Po ugotowaniu, zdejmij pokrywę i gotuj pigwę jeszcze przez 5 minut.
Zdejmij z ognia i pozwól jej ostygnąć