Ciasto francuskie to pyszne francuskie ciasto, które stało się popularną przekąską wśród ludzi na całym świecie. Jest to ciasto warstwowe, które zawiera dwa rodzaje ciasta: bazowe i wierzchnie. Ciasto podstawowe wykonane jest z mąki, masła, soli, jaj i cukru, natomiast ciasto wierzchnie wykonane jest z mąki, masła, cukru i płynu.
Wykonanie ciasta francuskiego wymaga dużo czasu i wysiłku. Ale tak naprawdę jego zrobienie nie jest trudne. Tutaj pokażę Ci jak zrobić ciasto francuskie w zaledwie 5 minut. Ten przepis jest super łatwy do wykonania i nie wymaga żadnego specjalnego sprzętu.
Składniki:
Mąka 1 filiżanka
Masło 2 łyżki stołowe
Sól ¼ łyżeczki
Jajka 2
Woda ½ filiżanki
Cukier ¼ filiżanki
Wskazówki:
1. Przesiej mąkę do miski.
2. Dodaj do niej masło, sól, cukier i jajka i dobrze wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj wodę i ugniataj masę, aż stanie się gładka.
4. Podziel ciasto na dwie części.
5. Rozwałkuj pierwszą połowę ciasta na kształt prostokąta.
6. Pokrój prostokąt na małe kawałki i zwiń je w kulki.
7. Umieść kulki na tacy i zamrażaj je przez 10 minut.
8. Rozgrzej piekarnik do 375°F.
9. Spłaszcz zamrożone kulki i umieść je na blasze do pieczenia.
10. Powtórzyć tę samą procedurę z drugą połową ciasta.
11. Piecz ciasto przez 25 minut.
12. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
13. Używając pędzelka do ciasta, posmaruj upieczone ciasto roztopionym masłem.
14. Posypać odrobiną cukru i cynamonu.
15. Pokrój ciasto w pożądane kształty i podawaj.
Wnioski:
Jest to niesamowity przepis dla wszystkich osób, które chcą zrobić ciasto francuskie. To jest super łatwe do naśladowania i nie wymaga specjalnego sprzętu. Jest to doskonała przekąska dla wszystkich ludzi, którzy lubią przekąsić coś słodkiego.