Jest to bardzo częste pytanie, które ludzie zadają i to również od nastolatków, „ile gotować groch?”. Groch można gotować na różne sposoby, ale jest jedna wspólna metoda, która jest powszechnie stosowana przez nas wszystkich. Możesz ugotować je swoją zwykłą metodą. Ale, jest to trochę podstępne, ponieważ zależy to od ilości i wielkości strąków.
Zgodnie z ogólną zasadą, zawsze sugeruje się gotowanie takiej ilości grochu, którą można zjeść na jednym posiedzeniu. Ilość grochu nie powinna być mniejsza niż 2 filiżanki, ale nie powinna być też większa niż 4 filiżanki.
Składniki:
Trzeba kupować tylko świeży groszek, ponieważ jest on bogaty w wartości odżywcze. Trzeba oczyścić i umyć groch, a następnie namoczyć go w zimnej wodzie przez 30 minut. Po tym czasie odcedzić wodę i odstawić na bok.
Metoda:
Odsączony groszek wrzuć na patelnię i dodaj sól. Jeśli sól zostanie dodana do grochu, wówczas wzmocni jego smak.
Podgrzej wodę i postaw patelnię na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłącz płomień i pozwól wodzie gotować się przez 3 do 5 minut.
Po tym czasie, weź patelnię i wsyp do niej groszek i dobrze wymieszaj.
Przykryj patelnię i odstaw na 10 do 15 minut. Możesz sprawdzić konsystencję groszku biorąc łyżkę i nabierając go. Jeśli można je łatwo zebrać, wtedy należy przerwać gotowanie.
Jeśli widać wodę nadal na wierzchu groszku, to trzeba ponownie zagotować patelnię. Jeśli widzisz wodę na powierzchni patelni, wtedy musisz zagotować patelnię ponownie.
Po zakończeniu, a następnie można użyć grochu do różnych celów. Możesz go używać w sałatkach lub po prostu podawać z ryżem lub makaronem.
Wnioski:
Mam nadzieję, że ten przepis pomoże Ci łatwo ugotować groszek. Jeśli masz jakieś pytania lub sugestie dotyczące tego postu, proszę podziel się nimi ze mną. Postaram się odpowiedzieć tak szybko jak to możliwe.