Przepisy na wegańskie przekąski: Smaczne i pożywne przekąski bez mięsa

Przepisy na wegańskie przekąski: Smaczne i pożywne przekąski bez mięsa

Wegańska dieta, oparta na roślinnych składnikach, zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Coraz więcej osób wybiera wegetariańskie i wegańskie przekąski, które są smaczne i pożywne, a jednocześnie nie zawierają mięsa. W tym artykule przedstawimy kilka przepisów na wegańskie przekąski, które z pewnością przypadną do gustu zarówno weganom, jak i osobom, które chcą wprowadzić do swojej diety więcej roślinnych potraw.

  1. Wegańskie nuggetsy z soczewicy i warzyw

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy
  • 1/2 szklanki tartej marchwi
  • 1/2 szklanki tartej cukinii
  • 1/4 szklanki tartej cebuli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.

  2. Formuj małe kulki z masy i obtaczaj je w bułce tartej.

  3. Smaż nuggetsy na patelni na złoty kolor.

  4. Podawaj z ulubionym sosem.

  5. Wegańskie hummus z warzywami

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki tahini (pastu sezamową)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę dobrze opłucz i odcedź.

  2. W blenderze połącz ciecierzycę, tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek i sól.

  3. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa.

  4. Podawaj z pomidorem i sałatą jako dip do warzyw.

  5. Wegańskie sałatki owocowe

Składniki:

  • 1 duży arbuz, pokrojony w kostkę
  • 2 mango, pokrojone w kostkę
  • 1 ananas, pokrojony w kostkę
  • 1 kiwi, pokrojone w plasterki
  • świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie pokrojone owoce w misce.

  2. Dekoruj świeżą miętą.

  3. Chłodź w lodówce przez minimum 1 godzinę przed podaniem.

  4. Wegańskie roladki z makaronem ryżowym

Składniki:

  • arkusze makaronu ryżowego
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie paseczki
  • 1 ogórek, pokrojony w cienkie paseczki
  • 1 awokado, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 liście sałaty
  • sos sojowy

Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy zanurz w gorącej wodzie przez kilka sekund, a następnie odcedź.

  2. Na środku arkusza makaronu ułóż marchewkę, ogórek, awokado i liście sałaty.

  3. Składniki posyp sosem sojowym.

  4. Zwijaj roladkę równo i dokładnie.

  5. Powtarzaj z resztą składników.

  6. Podawaj z sosem sojowym do maczania.

  7. Wegańskie chipsy z kalafiora

Składniki:

  • 1 mały kalafior, pokrojony na różyczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, oregano, paprykę i czosnek.

  2. Dodaj kalafiora i dokładnie wymieszaj.

  3. Rozłóż różyczki kalafiora na blasze do pieczenia.

  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut lub do momentu, gdy kalafior będzie chrupiący.

  5. Wegańskie placuszki owsiane z owocami

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 banan, rozgnieciony
  • 1/2 szklanki dowolnych owoców i jagód

Przygotowanie:

  1. W misce połącz płatki owsiane, mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia i cynamon.

  2. Dodaj mleko sojowe, syrop klonowy i rozgniecionego banana. Wymieszaj dokładnie.

  3. Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżkę ciasta i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor.

  4. Podawaj z ulubionymi owocami i jagodami na wierzchu.

  5. Wegańskie smoothie bowl

Składniki:

  • 1 mrożony banan
  • 1/2 mrożonej mango
  • 1/2 mrożonej kiwi
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka nasion chia
  • ulubione owoce i orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W blenderze połącz mrożone owoce, mleko roślinne i nasiona chia.
  2. Mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
  3. Przełóż do miski i udekoruj ulubionymi owocami i orzechami.