Jak zrobić najlepszy sernik

Najlepszą rzeczą w serniku jest to, że można zjeść jego kawałek bez znudzenia. To słodkie danie składa się z kremowego sera, cukru i jajek. Do sernika można dodać dowolną polewę, która sprawi, że będzie on wyglądał naprawdę ładnie.

W dzisiejszych czasach ludzie szukają nowych potraw, które można im zaserwować. Dlatego też, wymyśliliśmy listę pysznych i mniamnych serników, które możesz wypróbować w domu.

Sernik z ciasteczkami maślanymi

Crust

250 g masła

1 jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

3 łyżki cukru kryształu

Nadzienie

500 g serka śmietankowego

300 g pełnotłustego jogurtu

1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

150 g cukru pudru

2 duże jajka

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Utrzeć masło, dodać sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodać jajka i dobrze ubić. Przełóż masę do miski i wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Zwiń ciasto w kulki i umieść je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 do 20 minut. Pozwól im całkowicie ostygnąć.

Nadzienie

W misce połącz serek śmietankowy, jogurt i cukier puder. Dodaj ekstrakt waniliowy i jajka i dobrze wymieszaj. Wylej masę na schłodzone ciasteczka i piecz przez kolejne 10 minut.

Sernik

Przygotuj skórkę i włóż ją do lodówki na około pół godziny. Przygotuj nadzienie i wlej je do skórki. Gotuj przez około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i pozwól ciastu ostygnąć przez 20-25 minut. Podawać z lodami, bitą śmietaną, truskawkami i owocami.

Lody waniliowe

1 litr pełnotłustego jogurtu

6 strąków wanilii

3 litry wody

3 filiżanki cukru pudru

2 filiżanki jasnego brązowego cukru

Włóż jogurt do rondla z grubym dnem i podgrzewaj go powoli przez 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj nasiona wanilii. Pozostawić do ostygnięcia na 15 do 20 minut. W osobnym naczyniu, doprowadzić wodę do wrzenia i dodać strąki wanilii. Gotować przez 30 minut, a następnie przecedzić płyn. Wyrzucić strąki i zachować płyn do następnego kroku.

W międzyczasie, umieścić cukry w rondlu z grubym dnem i doprowadzić do wrzenia. Dodać jogurt i gotować, aż mieszanina zacznie gęstnieć. Zmniejsz ogień do niskiego i pozwól mu się gotować przez około 30 minut. Jeśli chcesz uzyskać konsystencję gładkich lodów, ciągle mieszaj masę. Jeśli chcesz, aby były bardziej ziarniste, przestań mieszać, gdy uzyskają odpowiednią konsystencję.

Po zakończeniu, zdejmij patelnię z ognia i pozwól jej ostygnąć przez 5 minut. Przelej masę lodową do głębokiego plastikowego pojemnika i zamroź.

Wnioski:

Szukasz nowego sposobu na podanie kilku smacznych potraw? Jestem pewna, że spodoba Ci się ten przepis.