Najlepsze przepisy z pigwy

Czy kiedykolwiek słyszałeś o pigwie? Nie, jest to bardzo powszechny owoc, który jest uprawiany w regionie śródziemnomorskim. Jest to rodzaj pomarańczowego owocu, który wygląda jak gruszka, a jego kolor jest żółtawy. Smak pigwy jest słodko-kwaśny, a owoce są pyszne do jedzenia. Pigwa jest najczęściej spożywana w Azji i Europie.

Pigwa jest nie tylko spożywana w formie gotowanej, ale można się nią również cieszyć w postaci lodów, ciast i przetworów. Istnieją różne rodzaje przepisów na pigwę dostępne w Internecie, ale większość z nich jest wykonana ze świeżych owoców, więc będziesz musiał kupić pigwę z rynku.

Oto lista kilku pysznych przepisów z pigwy, które nie tylko zadowolą Twoje kubki smakowe, ale także sprawią, że będziesz zdrowszy:

1. Zupa z pigwy i marchewki

Składniki:

1 filiżanka pigwy

2 średniej wielkości marchewki

1/2 szklanki cebuli

1 łyżeczka soli

Woda

Sól

Masło

Olej do gotowania

Sposób:

Obierz i pokrój pigwę w kostkę.

Pokrój marchewkę na małe kawałki.

Obrać i drobno posiekać cebulę.

Umieść wszystkie składniki w szybkowarze i dodaj odpowiednią ilość wody.

Zamknąć pokrywę i gotować mieszankę przez 15 do 20 minut.

Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

Szybkowar ostygnie automatycznie.

Podawać na gorąco.

2. Ciasto z jabłek i pigwy

Składniki:

1 filiżanka pigwy

1 filiżanka jabłek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka cynamonu w proszku

szczypta gałki muszkatołowej

3 łyżki stołowe mąki

odrobina cukru

1/4 szklanki wody

3 jajka

1/4 szklanki masła

Metoda:

Pokrój pigwę i jabłka na małe kawałki i umieść je w misce.

Dodaj sok z cytryny, cynamon, gałkę muszkatołową i mąkę.

Dobrze wymieszaj.

Następnie dodaj wodę i ponownie wymieszaj.

Oddziel jajka i ubij żółtko.

Dodaj ubite jajko do masy i wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.

Nasmarować blachę do pieczenia.

Dodaj do niej łyżkę masła.

Na dno blachy do pieczenia wlać 1/4 szklanki wody.

Wlej masę do blachy i piecz przez 40 do 45 minut.

Wyjmij z piekarnika.

Pozwól mu całkowicie ostygnąć.

Pokrój ciasto i podawaj.

3. Dżem z pigwy i granatu

Składniki:

1 filiżanka pigwy

1 filiżanka granatu

1 filiżanka cukru

1/2 szklanki wody

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki kardamonu

Metoda:

Pokrój pigwę na małe kawałki i umieść ją na patelni.

Dodaj wodę i przykryj patelnię.

Gotuj pigwę przez 10 do 15 minut.

Po ugotowaniu, zdejmij pokrywę i gotuj pigwę jeszcze przez 5 minut.

Zdejmij z ognia i pozwól jej ostygnąć