5 Super łatwych przepisów na kiszoną kapustę

Kiszona kapusta to sfermentowana żywność, która jest uważana za jedną z najzdrowszych. Jest znana ze swoich wartości leczniczych i zdolności do leczenia różnych problemów zdrowotnych. Może być również stosowana do leczenia dolegliwości żołądkowych. Kiszona kapusta jest łatwa do ugotowania i może być wykonana przy użyciu kilku podstawowych składników. Oto lista 5 łatwych przepisów na kiszoną kapustę, które musisz wypróbować:

1. Kiszona kapusta:

Składniki:

– 1 kg świeżej kapusty

– 1 cebula

– 2 łyżki soli

– Woda

Metoda:

Weź patelnię i dodaj do niej sól. Włóż do niej kapustę i cebulę i dobrze wymieszaj. Przykryj pokrywką i pozostaw na 30 minut. Po 30 minutach odcedź wodę z kapusty. Odstaw ją na noc. Rano możesz zacząć ją fermentować. Dodaj wodę i dobrze wymieszaj. Odsącz wodę z kapusty i odstaw na bok. Trzymaj ją pod przykryciem przez kolejne 5 do 6 godzin. Po okresie fermentacji, odcedź wodę z kapusty i odstaw na bok.

2. Kiszona kapusta z boczkiem:

Składniki:

– 1 mała puszka boczku

– 1 mała zielona papryka

– 1 mała cebula

– 1/2 szklanki octu jabłkowego

– 1 łyżka nasion selera

– 1 łyżka cukru

– 1 liść laurowy

– 1 mały pęczek koperku

– Sól

– 1 główka kapusty

Sposób przygotowania:

Umieść boczek, cebulę i paprykę w garnku i smaż, aż staną się złotobrązowe. Wyjąć i odstawić na bok. Teraz umieść nasiona selera, cukier, sól, liść laurowy i wodę w garnku i gotuj przez 5 minut. Teraz dodaj ocet jabłkowy i pozwól mu się gotować przez kolejne 5 minut. Na koniec włóż kapustę do patelni i przykryj pokrywką. Pozwól jej stać przez 30 minut. Po okresie fermentacji, odcedź wodę z kapusty i odłóż ją na bok. Trzymaj ją pod przykryciem przez kolejne 5 do 6 godzin. Po okresie fermentacji, odcedź wodę z kapusty i odstaw ją na bok.

3. Kiszona kapusta z czosnkiem:

Składniki:

– 1 główka kapusty

– 1 łyżka soli

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżka czarnego pieprzu

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1/4 szklanki białego octu winnego

– 1/4 szklanki wody

– 1/4 łyżeczki koperku

– 1/4 szklanki wody

– 2 gałązki tymianku

– 1 liść laurowy

Metoda:

Weź duży garnek i wsyp do niego sól, pieprz, czosnek i olej. Włóż kapustę do garnka i dobrze wymieszaj. Dodaj wodę i przykryj pokrywką. Pozostaw na 30 minut. Po 30 minutach odcedź wodę z kapusty i odłóż ją na bok. Wlej do garnka biały ocet winny, wodę i koperek i dobrze wymieszaj. Dodaj tymianek, liść laurowy i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Następnie dodaj kapustę i wymieszaj