5 Pysznych i zdrowych przepisów na wieprzowinę

Wieprzowina jest najlepszą opcją dla ludzi, którzy szukają zdrowego przepisu na obiad. Więc jeśli szukasz jakichś pysznych i zdrowych przepisów to oto jestem z listą 5 przepisów na wieprzowinę.

Polędwica wieprzowa

Jest to cięcie wieprzowiny, które jest wykonane ze schabu i jest często określane jako „schab”. W niektórych krajach, takich jak Ameryka i Australia, polędwica nazywana jest „tenderloin”. Polędwica wieprzowa jest najczęściej używana do grillowania lub pieczenia. Może być grillowana na grillu lub pieczona.

Składniki:

– 2 funty polędwicy wieprzowej

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka czarnego pieprzu

– ¼ szklanki oliwy z oliwek

– 1/2 szklanki octu jabłkowego z cydru

– 1/4 szklanki octu balsamicznego

– 1 filiżanka świeżego mielonego czosnku

– 2 łyżeczki startego imbiru

– 1/2 szklanki brązowego cukru

– 1 łyżka stołowa mielonej kolendry

– 1 łyżka stołowa mielonego kminku

– 1/4 szklanki drobno posiekanej zielonej cebulki

Sposób przygotowania:

– Opłucz polędwiczkę wieprzową i osusz.

– Połącz sól, czarny pieprz, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, ocet balsamiczny i czosnek. Dobrze wymieszać i marynować polędwicę w tej mieszance przez co najmniej dwie godziny.

– Grilluj polędwicę przez około dziesięć do dwunastu minut na stronę.

– Usuń polędwicę z grilla i pozwól jej odpocząć przez co najmniej piętnaście minut.

– W międzyczasie połącz imbir, kolendrę, kminek i brązowy cukier.

– Pokrój polędwicę na trzy do pięciu plasterków i posyp mieszanką kolendry.

– Podawać wieprzowinę z sosem.

Sałatka z kurczakiem z mango

Ten przepis jest idealnym wyborem, jeśli szukasz zdrowego i szybkiego przepisu. Sałatka z kurczakiem z mango to doskonały wybór na lunch lub na kolację.

Składniki:

– 3 do 4 piersi z kurczaka bez kości bez skóry

– 1/4 filiżanki posiekanej czerwonej cebuli

– 1/2 filiżanki drobno posiekanego mango

– 1/2 szklanki majonezu

– 1/4 filiżanki rozdrobnionego sera cheddar

– 1/4 szklanki kwaśnej śmietany

– 1/8 filiżanki posiekanego świeżego szczypiorku

– 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku

– Sól i pieprz

– Olej na patelnię

– Mała miska

Sposób przygotowania:

– Połącz kurczaka, cebulę, mango, majonez, ser, kwaśną śmietanę, szczypiorek i czosnek w proszku.

– Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

– Rozgrzać patelnię i dodać oliwę z oliwek.

– Wlać mieszankę na patelnię i smażyć przez 15 do 20 minut.

– Przewróć kurczaka na drugą stronę i gotuj go przez kolejne 10 do 12 minut.

– Po ugotowaniu, pokrój kurczaka w plastry i umieść je w małej misce.