Wieprzowina jest najlepszą opcją dla ludzi, którzy szukają zdrowego przepisu na obiad. Więc jeśli szukasz jakichś pysznych i zdrowych przepisów to oto jestem z listą 5 przepisów na wieprzowinę.
Polędwica wieprzowa
Jest to cięcie wieprzowiny, które jest wykonane ze schabu i jest często określane jako „schab”. W niektórych krajach, takich jak Ameryka i Australia, polędwica nazywana jest „tenderloin”. Polędwica wieprzowa jest najczęściej używana do grillowania lub pieczenia. Może być grillowana na grillu lub pieczona.
Składniki:
– 2 funty polędwicy wieprzowej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– 1/2 szklanki octu jabłkowego z cydru
– 1/4 szklanki octu balsamicznego
– 1 filiżanka świeżego mielonego czosnku
– 2 łyżeczki startego imbiru
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżka stołowa mielonej kolendry
– 1 łyżka stołowa mielonego kminku
– 1/4 szklanki drobno posiekanej zielonej cebulki
Sposób przygotowania:
– Opłucz polędwiczkę wieprzową i osusz.
– Połącz sól, czarny pieprz, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, ocet balsamiczny i czosnek. Dobrze wymieszać i marynować polędwicę w tej mieszance przez co najmniej dwie godziny.
– Grilluj polędwicę przez około dziesięć do dwunastu minut na stronę.
– Usuń polędwicę z grilla i pozwól jej odpocząć przez co najmniej piętnaście minut.
– W międzyczasie połącz imbir, kolendrę, kminek i brązowy cukier.
– Pokrój polędwicę na trzy do pięciu plasterków i posyp mieszanką kolendry.
– Podawać wieprzowinę z sosem.
Sałatka z kurczakiem z mango
Ten przepis jest idealnym wyborem, jeśli szukasz zdrowego i szybkiego przepisu. Sałatka z kurczakiem z mango to doskonały wybór na lunch lub na kolację.
Składniki:
– 3 do 4 piersi z kurczaka bez kości bez skóry
– 1/4 filiżanki posiekanej czerwonej cebuli
– 1/2 filiżanki drobno posiekanego mango
– 1/2 szklanki majonezu
– 1/4 filiżanki rozdrobnionego sera cheddar
– 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
– 1/8 filiżanki posiekanego świeżego szczypiorku
– 1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku
– Sól i pieprz
– Olej na patelnię
– Mała miska
Sposób przygotowania:
– Połącz kurczaka, cebulę, mango, majonez, ser, kwaśną śmietanę, szczypiorek i czosnek w proszku.
– Dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
– Rozgrzać patelnię i dodać oliwę z oliwek.
– Wlać mieszankę na patelnię i smażyć przez 15 do 20 minut.
– Przewróć kurczaka na drugą stronę i gotuj go przez kolejne 10 do 12 minut.
– Po ugotowaniu, pokrój kurczaka w plastry i umieść je w małej misce.